A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та культури Лука-Мелешківської сільської ради

Популяризація природничих наук та математики в Україні: Кабмін затвердив план заходів до 2025 року

Дата: 01.02.2022 10:59
Кількість переглядів: 159

Міністерством освіти і науки розроблено План заходів щодо популяризації природничих наук та математики до 2025 року, затвердженого розпорядженням

Кабінету Міністрів України від 14.04.2021 № 320-р.

   План включає у себе 11-ий пункт щодо популяризації природничих наук та математики в Україні до 2025 року.

Зокрема, документом передбачені такі заходи:

  • підвищення якості природничої й математичної освіти в Україні;

  • збільшення привабливості природничо-математичних спеціальностей для краще підготовлених вступників до закладів фахової передвищої та вищої освіти;

  • виведення матеріально-технічного та методичного забезпечення викладання природничих дисциплін на належний рівень;

  • залучення у професію викладача (вчителя) природничих і математичних дисциплін активних молодих людей;

  • забезпечення опанування сучасних освітніх технологій вчителями й викладачами природничих і математичних дисциплін.

Згідно з документом міністерствам, центральним органам виконавчої влади, обласним та Київській міській державним адміністраціям слід забезпечити виконання плану заходів у межах видатків, передбачених у державному та місцевих бюджетах на відповідний рік, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

У Пояснювальній записці до розпорядження Кабміну йдеться, зокрема, про таке:

Заходи, передбачені проєктом акта, направлені на підвищення якості природничої і математичної освіти в Україні, збільшення привабливості природничо-математичних спеціальностей для краще підготовлених вступників до закладів фахової передвищої та вищої освіти, виведення матеріально-технічного і методичного забезпечення викладання природничих дисциплін на належний рівень, залучення у професію викладача (вчителя) природничих і математичних дисциплін активних молодих людей, забезпечення опанування сучасних освітніх технологій вчителями й викладачами природничих і математичних дисциплін.

Серед пріоритетних заходів щодо популяризації природничих наук та математики:

  • 2022-2025 рр. – оснастити навчальні та методичні кабінети, фізичні, хімічні, біологічні лабораторії, IT-лабораторії і кабінети географії, математики та інформатики для проведення лабораторних і практичних занять у закладах фахової передвищої та вищої освіти.

  • 2022-2025 рр. – сприяти створенню і функціонуванню навчально-наукових лабораторій на базі закладів вищої освіти та наукових установ для виконання на їх базі школярами науково-дослідних проєктів під керівництвом вчених у рамках розвитку освіти наукового спрямування.

  • 2022 рік – опрацювати питання щодо збільшення розміру академічної стипендії для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти за переліком спеціальностей (спеціалізацій), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі.

  • 2022-2025 рр. – створити серію науково-популярних просвітницьких соціальних короткометражних відеороликів для популяризації природничих наук та математики за участю знаних особистостей (ведучих ЗМІ, громадських діячів, лідерів громадської думки).

  • 2021-2023 рр. – розробити концепцію та забезпечити з 2022 року впровадження в освітній процес вітчизняних електронних підручників із природничих наук та математики для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти перших років навчання педагогічних, природничих, математичних і технічних спеціальностей.

  • 2022 рік – забезпечити реалізацію проєкту «Заочна академічна школа» з поглибленим вивченням природних наук та математики для учнів старших класів ЗЗСО.

  • 2022-2025 рр. – забезпечити підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, зокрема тих, які викладають природничі дисципліни та математику, з метою оволодіння ними інтерактивними методиками навчання, методиками дослідницької роботи в галузі природничих наук та математики, навичками ефективного використання цифрових технологій в освітньому процесі.

  • 2022 рік – провести Всеукраїнський форум вчителів і викладачів природних наук та математики.

  • 2022-2025 рр. – забезпечити здійснення заходів з організації та проведення конкурсу на кращий проєкт з популяризації природних наук та математики для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти.

  • 2022 рік – опрацювати питання щодо проведення конкурсів з популяризації природних наук та математики серед закладів вищої освіти в рамках Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту.

  • 2021 рік – забезпечити розміщення на офіційних вебсайтах МОН, Національної академії наук, Національної академії педагогічних наук та закладів вищої освіти інформаційних, пізнавальних матеріалів щодо популяризації природничих наук та математики.

#Шарлет


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень