До Всесвітнього дня боротьби зі сказом (28 вересня) нагадуємо про те, якою небезпечною є дана хвороба!
16:20 19.09.2024
16:20 19.09.2024
Особиста гігієна в закладах освіти!
09:13 06.08.2024
Про проведення обласних заходів в рамках Тижня молоді 2024
Доброго дня!13:23 05.08.2024
Рекомендації щодо підготовки до опалювального періоду 2024-2025 років
Щодо підготовки теплових господарств до роботи в опалювальний період13:06 05.08.2024
Поради батькам, як зібрати та підготувати дитину до навчального закладу!
Пройдіть профілактичний медичний огляд.09:07 30.07.2024
16:08 25.07.2024
Профілактика інфекційних захворювань під час купання у відкритих водоймах.
Влітку найчастіше виникають та розповсюджуються інфекції шлях передачі яких є вода. Купання в відкритих водоймах загрожує інфекційними захворюваннями, бо разом з нами там плаває безліч мікроорганізмів. Великий ризик захворювання на інфекції, які передаються водним шляхом, викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями, простішими, гельмінтами. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище.09:48 10.07.2024
Рекомендації для запобігання отруєнь дикорослими грибами!
Враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, з метою запобігання отруєнь дикорослими грибами, рекомендуємо вживати штучновирощені печериці та гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. В жодному разі не купувати гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках. Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, необхідно знати наступне: • ніколи не збирайте невідомі вам гриби і якщо гриб викликає хоч найменші сумніви, то краще його позбутися; • не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки; • не збирайте гриби, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, - вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів; • не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростутьпоруч з отруйними; • не використовуйте поліетиленові пакети для збору грибів; • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі; • не вживайте сирі, червиві, ослизлі й зіпсовані гриби; • якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби; • перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин; • готові страви з грибів слід вживати в день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді; • не давайте гриби дітям до 12 років, вагітним та жінкам, що годують грудьми, людям похилого віку, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Якщо після споживання грибів ви раптом стали почувати себе погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) - негайно зверніться за медичною допомогою!09:14 26.06.2024
10:28 14.06.2024