A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та культури Лука-Мелешківської сільської ради

Важлива інформація

ОБЕРЕЖНО, БОТУЛІЗМ!

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

16:08 25.07.2024

Профілактика інфекційних захворювань під час купання у відкритих водоймах.

      Влітку найчастіше виникають та розповсюджуються інфекції шлях передачі яких є вода. Купання в відкритих водоймах загрожує інфекційними захворюваннями, бо разом з нами там плаває безліч мікроорганізмів. Великий ризик захворювання на інфекції, які передаються водним шляхом, викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями, простішими, гельмінтами. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище.

09:48 10.07.2024

Рекомендації для запобігання отруєнь дикорослими грибами!

  Враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, з метою запобігання отруєнь дикорослими грибами, рекомендуємо вживати штучновирощені печериці та гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. В жодному разі не купувати гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.    Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, необхідно знати наступне: • ніколи не збирайте невідомі вам гриби і якщо гриб викликає хоч найменші сумніви, то краще його позбутися; • не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки; • не збирайте гриби, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, - вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів; • не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростутьпоруч з отруйними; • не використовуйте поліетиленові пакети для збору грибів; • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі; • не вживайте сирі, червиві, ослизлі й зіпсовані гриби; • якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби; • перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин; • готові страви з грибів слід вживати в день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику і  обов’язково в емальованому чи керамічному посуді; • не давайте гриби дітям до 12 років, вагітним та жінкам, що годують грудьми, людям похилого віку, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.     Якщо після споживання грибів ви раптом стали почувати себе погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) - негайно зверніться за медичною допомогою!  

09:14 26.06.2024

Про відбір проєктів місцевих учнівських ініціатив "Бюджет шкільних проєктів"

В Лука-Мелешківській громаді цьогоріч вперше започатковано проведення конкурсу проєктів місцевих учнівських ініціатив «Бюджет шкільних проєктів», що є своєрідним інструментом залучення школярів до прийняття важливих рішень щодо розвитку своїх освітніх закладів, створення в них інфраструктури з урахуванням думки школярів, а також можливість для учнів реалізовувати свої ідеї з різних питань, що їх цікавлять.

14:12 05.04.2024

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень