A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та культури Лука-Мелешківської сільської ради

Профілактика ботулізму

Дата: 14.06.2024 10:28
Кількість переглядів: 20

 

Вінницьке районне управління

ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ Держпродспоживслужби

у Вінницькій області

 

Обережно, ботулізм!

Ботулізмце важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

 

 

ПРИЧИНИ БОТУЛІЗМУ

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервуванням'ясо, риба, гриби, рідше - овочі.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженимиботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої, солоної чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку, якщо виробником не дотримуються відповідні вимоги під час заготівлі, переробки чи зберігання сировини та готових продуктів.

 

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

І. Уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

  • м'ясних та грибних консерв;

  • консервів домашнього виробництва;

  • продуктів, якщо не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином;

  • продуктів, якщо сумніваєтесь у їх якості.

 

ІІ. Якщо виготовляєте домашню консервацію, дотримуйтесь гігієнічних процедур та рекомендацій щодо консервування, це зменшить будь-який ризик. Дотримуйтесь умов зберігання консервації.

ІІІ. Не їжте їжу з опуклих або пошкоджених банок, а також не їжте консервовані продукти з неприємним запахом; продукти, які зберігаються при неправильній температурі, і, звісно ж, протерміновані продукти.

ІV. Не купуйте продукти на стихійних ринках, у невстановлених/не зареєстрованих операторів ринку, що реалізовують продукцію через мережу інтернет тощо.

V. Намагайтесь дбати про себе та вживати лише свіжі та якісні продукти, ретельно перевіряйте їх зовнішній вигляд, терміни придатності, наявності інформації про виробника та адресу виробництва.

 

 

 

При найменшій підозрі на ботулізм негайно звертайтесь до лікаря!

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень